Dance Latin - Η συνέντευξη του Δημήτρη Ψυχογυιού στο www.dancelatin.gr

Αρχική σελίδα >> Μόνιμες Στήλες >> Συνεντεύξεις >> Η συνέντευξη του Δημήτρη Ψυχογυιού στο www.dancelatin.gr

Η συνέντευξη του Δημήτρη Ψυχογυιού στο www.dancelatin.gr



 

Δημήτρης Ψυχογυιός


Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου του 2011,  συναντήσαμε το Δημήτρη Ψυχογυιό στη σχολή όπου  διδάσκει, στη La Secta Dance Company, στο Fix, λίγες ώρες πριν την αναχώρηση του για το Παγκόσμιο Κύπελλο Salsa που θα πραγματοποιηθεί στο Las Vegas 14-17 Δεκεμβρίου.

 

 

 

Μας μίλησε για τις πρώτες του επαφές με το χορό, για τη χορευτική του πορεία, τη ζωή του στην Ελλάδα και τις δραστηριότητές του αναφορικά με τη Salsa. Πρόκειται για ένα χορευτή παγκοσμίου βεληνεκούς, από τους πρώτους που εισήγαγαν τη Salsa New York Style (Salsa On 2) στην Ελλάδα.

Τι τον χαρακτηρίζει? Το ήθος του, η αστείρευτη διάθεση για διδασκαλία και η μεγάλη του αγάπη για το χορό!

 

Αγαπητέ Δημήτρη, ας ξεκινήσουμε την κουβέντα μας με τις πιο πρόσφατες δραστηριότητές σου. Με τι ασχολείσαι αυτή τη περίοδο; 

Καταρχάς καλησπέρα! Αυτή την περίοδο ασχολούμαι με αρκετά πράγματα. Ας ξεκινήσουμε από την σχολή , τη La Secta DC, που διευθύνω και διδάσκω μαζί με την παρτενέρ μου Στέλλα Κουτσουλίδου. Επίσης, δουλεύουμε σα διεθνείς καλλιτέχνες παραδίδοντας μαθήματα και παρουσιάζοντας show σε salsa Festivals ,κυρίως στην Ελλάδα και την Ευρώπη, προετοιμαζόμαστε για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα salsa που θα πραγματοποιηθεί στο Las Vegas τον Δεκέμβρη και προπονούμε την La Secta Dance Company.

 

Σε ποια ηλικία ξεκίνησες το χορό και με ποια είδη έχεις ασχοληθεί μέχρι σήμερα;

Ξεκίνησα το χορό σε ηλικία 19 ετών κάνοντας Latin-Ballroom (social & competitive) και παράλληλα ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη salsa (Rueda de Casino, LA Style, NY Style) όσο αυτό ήταν εφικτό, γιατί εκείνα τα χρόνια, ουσιαστικά δεν υπήρχε τίποτα στην Ελλάδα.

 

Ποιες ήταν οι προηγούμενες δραστηριότητές σου πριν ξεκινήσεις να ασχολείσαι με το χορό;

Έχω τελειώσει σχολή Chef, και για κάποιους μήνες έκανα σχέδιο μόδας, το όποιο σταμάτησα γιατί δεν μου επέτρεπε να αφιερώνω όσο χρόνο θα ήθελα στο χορό.

 

Πότε και πως έγινε η πρώτη σου επαφή με τον χορό;

Η πρώτη μου επαφή με το χορό ουσιαστικά έγινε το καλοκαίρι του 2003 που με κάλεσε η φίλη μου η Χριστίνα, με την οποία αργότερα γίναμε και χορευτικό ζευγάρι, και πήγα σε ένα party μιας σχολής Latin στο Μαρούσι. Μου άρεσε πολύ η ιδέα και έτσι τον επόμενο χειμώνα ξεκίνησα να παίρνω μαθήματα χορού.

 

Μας είπες ότι ξεκίνησες με Latin και Ballroom χορούς. Η πρώτη επαφή σου με την salsa πώς έγινε;

Την 1η μου επαφή με τη  salsa ουσιαστικά την είχα στο Club Palenque την περίοδο που είχα ξεκινήσει μαθήματα Latin-Ballroom και πήγα για ένα ποτό. Εκεί βέβαια ενθουσιάστηκα και με το γεγονός ότι έπαιζε μια ορχήστρα ζωντανά εκείνο το βράδυ, και  έτσι άνοιξε μπροστά μου ένας τελείως διαφορετικός κόσμος!

 

Tι σημαίνει η salsa για σένα;

 Τη salsa  μπορεί να την χαρακτηρίσει κανείς από ένα μουσικό είδος, ένα χορό ή ακόμα και μια τέχνη μέχρι τη φωνή των Λατίνων  της Νέας Υόρκης των δεκαετιών του 60’,70’,80’ ή απλά ένα τρόπο έκφρασης και διασκέδασης!

 

Με ποιό σκεπτικό δημιούργησες μια σχόλη salsa στην Ελλάδα;

Η κεντρική ιδέα ήταν να μπορέσω να παρέχω στον κόσμο αυτό που δεν είχα εγώ. Εννοώντας μία σχολή η οποία να εξειδικεύεται καθαρά στη salsa και να σου διδάσκει αυτό που πραγματικά θέλεις να μάθεις. Και το λέω αυτό γιατί μέχρι τότε στην Ελλάδα υπήρχε παραπληροφόρηση και ανεπαρκής διδασκαλία στο χορό που λέγεται salsa. Και στο τεχνικό κομμάτι του χορού αλλά και στο μουσικο-ιστορικό κομμάτι θα έλεγα. Τέλος, ήθελα να ανοίξω το δρόμο για να μπορέσει να έρθει η NY Style Salsa στην Ελλάδα και την γνωρίσει ο κόσμος.

 

Πες μας δύο λόγια για την ΝΥ Style Salsa.

Καταρχάς, θα ήθελα να απομυθοποιήσω το ότι είναι πιο δύσκολη. Ο μοναδικός λόγος που χορεύουμε Οn2 είναι επειδή το «λέει» η μουσική. Είναι έτσι η δομή της μουσικής που ταιριάζει να κάνεις τις αλλαγές σου στο δεύτερο χτύπο του μουσικού μέτρου. Εφόσον κάποιος το γνωρίζει αυτό δε μπορεί να σε διδάσκει να χορεύεις κάνοντας την αλλαγή σου στο 1. Τα πράγματα για εμάς είναι ξεκάθαρα. Όπως λέμε “ Do it the natural way”. Είναι θέμα χρόνου λοιπόν μέχρι να χορεύει η πλειονότητα του κόσμου ΝΥ Style Salsa. Παρόλα αυτά το σημαντικότερο όλων είναι να διασκεδάζεις. Και αυτό μπορείς να το κάνεις είτε στο 1 είτε στο 2 είτε στο 15....Αν κάποιος βέβαια θέλει να το ψάξει λίγο παραπάνω, θα βρει μόνο ένα δρόμο.

 

Θα θέλαμε να μας πεις και λίγα λόγια για την La Secta Dance Company, τη σχολή χορού που διευθύνεις και στην οποία διδάσκεις.

Η La Secta Dance Company είναι κάτι παραπάνω από ένας χώρος με πάτωμα και καθρέφτες και αυτό το βλέπουμε από τους μαθητές μας που πραγματικά αλλάζει ο τρόπος ζωής τους. Από τα party, τα ταξίδια που οργανώνουμε, τις εκτός σχολής χορευτικές δραστηριότητες αλλά και από την καθημερινότητα των ανθρώπων που έρχονται στη σχολή. Παρόλα αυτά για εμάς εκτός από τη διασκέδαση είναι πολύ σημαντική και η σωστή διδασκαλία. Πιστεύουμε πολύ σε αυτήν γιατί ο καθένας μπορεί να φτάσει στο σημείο που εκείνος θέλει. Από το να κάνει απλά το χόμπι του καλά μέχρι να μπορέσει να γίνει ένας άρτια καταρτισμένος χορευτής -δάσκαλος.

 

Πόσο δύσκολο ή εύκολο θεωρείς ότι είναι να μάθει κάποιος να χορεύει salsa;

Θεωρώ ότι είναι πολύ εύκολο να μάθει κάποιος να χορεύει salsa. Βέβαια το πόσο καλά θα χορεύει είναι εντελώς υποκειμενικό. Εδώ λοιπόν έρχεται το κομμάτι της σωστής διδασκαλίας. Γιατί για εμάς ,για να μπορέσει να χορέψει κάποιος καλά salsa πρέπει να γνωρίζει την ιστορία της αλλά και να μάθει να αγαπάει τη μουσική. Αυτά μαζί με τη σωστή τεχνική μπορούν να κάνουν κάποιον να χορεύει πάρα πολύ καλά.

 

Θα θέλαμε να μάθουμε λίγα πράγματα για την ιστορία της salsa.

Αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα. Αν προσπαθούσαμε να τη συνοψίσουμε με λίγες λέξεις θα ξεκινούσαμε από την Κούβα όπου εκεί η salsa πήρε την πρώτη της μορφή σαν μουσική και σαν χορός. Παρόλα αυτά όπως μας προδίδει και το όνομά της είναι μια μείξη πραγμάτων καθώς στη δημιουργία της συνέβαλε και η Αφρική από όπου οι Ισπανοί έφεραν τους σκλάβους και εκείνοι έφεραν μαζί τους τα παραδοσιακά τους μουσικά όργανα που είναι τα κρουστά. Από τους Ισπανούς πήραμε το λεγόμενο «frame» και από τους Κουβανούς δημιουργήθηκε το Son που σαν άκουσμα μπορεί να πει κανείς ότι είναι κοντά στη salsa. Το όνομα της η salsa το πήρε αρκετά αργότερα, τη δεκαετία των 70’ στη Νέα Υόρκη από τον Izzy Sanabria.  Αυτό συνέβη γιατί είχαν μεταναστεύσει εκεί αρκετές χιλιάδες Λατίνοι από Cuba, Puerto Rico, Santo Domingo κλπ. και πλέον είχαμε μαζική παραγωγή της λάτιν μουσικής, η οποία κάτω από μια μεγάλη δισκογραφική εταιρία, την Fania All Stars, έγινε γνωστή σε ολόκληρο τον πλανήτη. Έτσι λοιπόν ο Izzy Sanabria ήθελε ένα όνομα που θα ήταν εύκολο να το πει ένας Αμερικανός, ένας Λατίνος, ένας Κινέζος, ένας Έλληνας...SALSA…

 

Αν προσεγγίσουμε το χορό ως άθλημα ποια πιστεύεις ότι είναι τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να διαθέτει κάποιος για να εξελιχτεί στο άθλημα αυτό; 

Για μένα η απάντηση είναι πολύ απλή. Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το πάθος και την όρεξη που μπορεί να έχει κάποιος για αυτό που αγαπάει. Και αυτό το συναντώ σε ανθρώπους καθημερινά.

 

Ο χορός για σένα είναι ατομική ή ομαδική δραστηριότητα; Ή και τα δυο; 

Ο χορός γενικά σαν μορφή τέχνης μπορεί να είναι είτε ατομική είτε ομαδικήδραστηριότητα. Ο κοινωνικός χορός σίγουρα είναι ομαδική δραστηριότητα όπως μας προδίδει και η λέξη ¨κοινωνικός¨. Παρόλα αυτά υπάρχει ένα πολύ προσωπικό δέσιμο του εκάστοτε χορευτή με τη μουσική αλλά και με τα συναισθήματα που του δημιουργεί ο ίδιος ο χορός και η μουσική.

 

Πως είναι να βρίσκεσαι πάνω στην σκηνή;

Η σκηνή είναι ένα επίσης ξεχωριστό κομμάτι για κάθε χορευτή. Σίγουρα αισθάνεσαι πολύ διαφορετικά όταν είσαι πάνω σε αυτήν. Τη σκηνή για μένα ή την ¨τρως¨ ή σε ¨τρώει¨. Όταν βρίσκεσαι πάνω σε αυτήν έχεις συνήθως πολύ λίγο χρόνο και πρέπει να καταφέρεις να ¨κερδίσεις¨ τον κόσμο από την πρώτη στιγμή. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ζουν και αναπνέουν για να είναι πάνω σε αυτήν, και για μένα πρέπει να το θέλεις πολύ για να το κάνεις. Το μόνο που δεν μου αρέσει σε αυτό το κομμάτι είναι όταν υπάρχουν άνθρωποι πάνω στη σκηνή που δεν έχουν λόγο να βρίσκονται εκεί.

 

Τι θέση κατέχει λοιπόν η salsa στη ζωή σου;

Η salsa για μένα τώρα πια είναι κομμάτι της ζωής μου. Είναι το πάθος μου, η δουλειά μου, η διασκέδαση μου, η μουσική που ακούω. Όπως καταλαβαίνετε είναι κάτι πολύ σημαντικό για μένα και έτσι του δείχνω τον απαιτούμενο σεβασμό.

 

Ποιοι είναι οι επαγγελματικοί σου στόχοι όσον αφορά τη salsa; 

Οι στόχοι μου είναι να μεταδώσω την αγάπη μου και τις γνώσεις μου για τη salsa σε όσο περισσότερο κόσμο θέλει να μοιραστεί μαζί μου αυτό το ταξίδι. Όσο για το χορευτικό κομμάτι, να πάρουμε όσες περισσότερες διακρίσεις μπορούμε είτε σε διαγωνισμούς είτε σε διεθνή φεστιβάλ.

 

Υπάρχει κάτι που θα άλλαζες στη salsa στην Ελλάδα σήμερα;

Αν και τον τελευταίο καιρό θεωρώ πώς είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα, θα ήθελα να δω λιγότερο εγωισμό στην πίστα. Και θα παρότρυνα τον κόσμο να δει, να ακούσει και να επεξεργαστεί περισσότερα πράγματα πάνω στη salsa μέχρι να βρει αυτό που του ταιριάζει. Να μην φοβάται να δοκιμάσει.

 

Ο όρος που έχει αποδοθεί για τη salsa παγκοσμίως ως ο πιο κοινωνικός χορός σε βρίσκει σύμφωνο και γιατί; 

Αν όχι ο πιο κοινωνικός χορός, σίγουρα είναι στους 2 πιο κοινωνικούς. Και αυτό γιατί είναι εύκολο να τον μάθεις, η μουσική του σε γενικές γραμμές είναι χαρούμενη και το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι μπορείς να χορέψεις salsa οπουδήποτε και αν βρίσκεσαι. Δεν μπορείς να φανταστείς που έχω βρεθεί και έχω χορέψει salsa!

 

Πόσο ικανός πρέπει να είναι κάποιος για να φτάσει να συμμετέχει σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα salsa; 

Για να κάνεις κάτι τέτοιο σίγουρα θα πρέπει να πατάς πολύ γερά στα πόδια σου, και κυριολεκτικά και μεταφορικά, και θα πρέπει να βρίσκεσαι σε ένα αρκετά υψηλό χορευτικό επίπεδο. Αν σκεφτεί κανείς ότι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα θα βρίσκεσαι ανάμεσα σε μερικούς από τους καλύτερους χορευτές στον κόσμο, σίγουρα θα πρέπει να είσαι αρκετά ικανός.

 

Πόσες ώρες προπονείστε για να έχετε ένα ικανοποιητικό επίπεδο; 

Το ιδανικό για μένα θα ήταν από 2 έως 2,5 ώρες την ημέρα, 5 φορές την εβδομάδα. Λόγω όμως των επαγγελματικών υποχρεώσεων αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.

 

Χρειάζονται να γίνουν 'θυσίες' όπως συνηθίζουμε να λέμε για να αποκτήσεις ένα τίτλο; Ή είναι κάτι που προκύπτει με καλό προγραμματισμό χωρίς πολύ κόπο;

Δύσκολα θα μπορούσα να σας απαντήσω στην ερώτηση γιατί ποτέ δεν είδα κάτι σαν θυσία για να κάνω περισσότερη προπόνηση. Αλλά σίγουρα με ένα καλό προγραμματισμό μπορείς να καταφέρεις πιο πολλά και ίσως πιο εύκολα.

 

Στα διεθνή και εγχώρια salsa festivals που καλείστε να συμμετέχετε με την παρτενέρ σου Στέλλα Κουτσουλίδου ποιο πιστεύεις ότι είναι το σημαντικότερο πράγμα που έχεις αποκομίσει; 

Νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα που έχω αποκομίσει είναι η αναγνώριση της δουλειάς μας στο ευρύτερο κοινό. Και το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα και προπονούμαστε εδώ το κάνει ακόμα πιο σημαντικό. Κανένας δεν φανταζόταν πριν από κάποια χρόνια ότι θα υπάρχουν Έλληνες που θα χορεύουν σε μερικά από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου.

 

Τι πιστεύεις ότι παίζει ρόλο για να γίνει κάποιος ένας επιτυχημένος salsero/a; Να έχει καλό δάσκαλο, να έχει έμφυτο ταλέντο, να έχει επιμονή ή απλά να το θέλει πολύ;

Όπως είπα και σε κάποια προηγούμενη ερώτηση επιμένω στο να έχει επιμονή και όρεξη για αυτό που κάνει. Σίγουρα ένας καλός δάσκαλος είναι εκείνος που θα σου δείξει τον δρόμο, αλλά χωρίς το πάθος και την υπομονή δεν γίνεται τίποτα.

 

Ποιό από τα παραπάνω πιστεύεις ότι έπαιξε ρόλο στη δική σου πορεία στο χώρο της salsa;

Το πάθος και η αγάπη που έχω για το χορό. Καθώς και ότι του δείχνω τον απαιτούμενο σεβασμό.

 

Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να ξεκινήσει μαθήματα salsa;

Να χαλαρώσει και να ευχαριστηθεί το ταξίδι. Με ρωτούσαν παλιά φίλοι μου χορευτές: «Θα ήθελες μέσα σε μια νύχτα να γινόσουν ο καλύτερος στον κόσμο; » Και εγώ τους απαντούσα πολύ εύκολα, ότι δε με δελεάζει καθόλου και ότι δεν θα άλλαζα πότε το ταξίδι που θα με οδηγούσε σε αυτήν την θέση. Άλλωστε αν δεν δουλέψεις για κάτι, δεν το εκτιμάς.

 

Την πρόκριση σας στο παγκόσμιο κύπελλο salsa είναι κάτι που το είχες φανταστεί ; Είναι ένας στόχος που είχατε θέσει και πόσο σημαντικό είναι το γεγονός της συμμετοχής σας για σένα; 

Η αλήθεια είναι ότι δεν το είχαμε προγραμματίσει αλλά είναι κάτι που ήρθε μέσα από τον στόχο που έχουμε να γινόμαστε καλύτεροι .Στην πορεία βάλαμε στόχους και σε αυτό το κομμάτι και λίγους μήνες αργότερα κατακτήσαμε την 1η θέση σε διεθνή διαγωνισμό στην Βουλγαρία. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό γιατί θα είμαστε οι 1οι Έλληνες που θα εκπροσωπήσουν την χώρα μας στους ημιτελικούς ενός παγκοσμίου κυπέλλου.

 

Δημήτρη σε ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που μας διέθεσες. Σου ευχόμαστε ολόψυχα να συνεχίσεις για πολλά ακόμα χρόνια να “δείχνεις” το χορευτικό δρόμο στους μαθητές σου και να συνεισφέρεις τα μέγιστα στην ελληνική salsa κοινότητα. Καλή επιτυχία στο παγκόσμιο κύπελλο σε σένα αλλά και στη παρτενέρ σου Στέλλα και περιμένουμε να σας απολαύσουμε στα επόμενα Salsa Festival.